25August2019

Eşti aici: Home
  Comisia Europeana & Graffiti PR

Pentru Diversitate. Impotriva Discriminarii 2009 in Romania - Silver Award for Excellence

INFORMAŢII CU PRIVIRE LA CAMPANIE

Nume: Comisia Europeană
Activitate: Comisia Europeană reprezintă şi susţine interesele UE ca tot unitar, elaborează propuneri de legi europene noi, pe care le prezintă Parlamentului European (PE) şi Consiliului.
Direcţii Generale şi servicii: Politici, Relaţii externe, Servicii generale şi Servicii Interne
Ţara de provenienţă: Belgia
Poziţionare pe piaţă: Comisia Europeană reuneşte şi susţine interesele generale ale Uniunii şi este motorul principal al sistemului instituţional UE.
Numele Brandului: Direcţia Generală Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi egalitate de şanse

DE CE ACEST PROIECT?

O perspectivă asupra Uniunii Europene

Aproximativ 1 din 6 persoane a fost victimă a discriminării în ultimele 12 luni în România. 1 din 3 români a fost martor la discriminarea unei persoane. Acesta este un exemplu din studiul Eurobarometru „Discriminarea în Uniunea Europeană: Perceptii, Experiente şi Atitudini" (2008) publicat în urmă cu doi ani..

Scopul campaniei “Pentru Diversitate. Împotriva Discriminării” (FDAD) este să atragă atenţia cu privire la fenomenul discriminării şi să  contribuie la o mai bună înţelegere a legislaţiei UE privind discriminarea. Multe dintre acţiunile realizate în cadrul campaniei sunt organizate la nivel naţional şi local în fiecare stat membru UE cu sprijin la nivel european. În România, Graffiti Public Relations are rolul de a implementa campania “Pentru Diversitate. Împotriva Discriminării”.

CERCETAREA:

În fiecare an, Comisia Europeană derulează un sondaj Eurobarometru pentru a afla percepţiile, experienţele şi atitudinile europenilor cu privire la discriminare şi diversitate. Rezultatele obţinute la nivel naţional în 2008 au arătat că toate tipurile de discriminare sunt percepute ca fiind larg răspândite în România. Potrivit românilor, forma cea mai des întâlnită de discriminare se referă la orientarea sexuală, urmată de originea etnică, iar forma cea mai puţin frecventă este cea legată de religie/credinţe. 53% dintre români au declarat că nu îşi cunosc drepturile în caz de discriminare sau hărţuire. Toate aceste constatări au conturat strategia de comunicare FDAD 2009 la nivel naţional.

PLANIFICARE

Obiective principale:
•    Informarea oamenilor cu privire la drepturile şi obligaţiile lor potrivit legislaţiei UE
•    Conştientizare cu privire la problemele de discriminare
•    Promovarea beneficiilor diversităţii

Motive de discriminare
•    Origine rasială/etnică
•    Religie /credinţe
•    Dizabilităţi
•    Vârstă
•    Orientare sexuală

Publicul ţintă:
•    Angajaţi
•    IMM-uri (angajatori şi angajaţi)
•    Tineri (16-24 de ani)
•    Publicul general
•    Stakeholders
•    Presa naţională şi locală

Mesaje cheie:
•    Toţi oamenii au drepturi egale
•    Discriminarea este ilegală – ai drepturi
•    Diversitatea este o realitate – deschide-ţi ochii!
•    O societate diversificată are valoare şi putere

Canale de comunicare
•    Mass media (presa scrisă, TV, agenţii de presă şi website-uri)
•    Comunicare directă cu publicul larg la evenimente naţionale
•    Internet

Vehicule:
•    Parteneriate cu evenimente naţionale
•    Premiul pentru Jurnalism
•    Alerte media
•    Interviuri cu ONG-uri naţionale care acţionează ca purtători de cuvânt FDAD în România
•    Website

Echipa implicată în proiect:
•    Comisia Europeană, Direcţia Generală pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Egalitate de Şanse – o echipă cu reprezentanţi ai Comisiei Europene
•    Ketchum Pleon Brussels – echipa care a coordonat procesul de comunicare al campaniei europene în toate cele 27 de state membre
•    Graffiti Public Relations – responsabilă de implementarea campaniei FDAD în România (echipă cu 2 reprezentanţi)
•    Reprezentanţa Comisiei Europene în România - Biroul de Presă
•    Grupul de lucru naţional reprezentat de 6 ONG-uri şi un oficial de la reprezentanţa CE

EXECUŢIE

Campania de PR a fost implementată gradual, pe o perioadă de un an. În această perioadă, Graffiti PR a implementat următoarele activităţi principale:

•    Parteneriate cu evenimente naţionale
•    Organizarea şi promovarea Premiului pentru Jurnalism la nivel naţional

1. Parteneriate la evenimente naţionale

Parteneriat cu Agregatu’ de 4 Elemente

Una dintre concluziile cercetării a fost că abordarea pozitivă bazată pe „beneficiile diversităţii” va atrage atenţia mai multor oameni cu privire la mesajele FDAD. Muzica este un exemplu de diversitate. Ea nu cunoaşte graniţe. Arta graffiti este un alt exemplu. Aşadar, în iulie 2009 am decis „să do the dew” şi am propus Comisiei Europene un parteneriat neconvenţional cu Mountain Dew, în cadrul Agregatu’ de 4 Elemente Conceptul evenimentului s-a bazat pe cele patru elemente de hip-hop şi a abordat motivul discriminării pe baza originii etnice: MC-ing, DJ-ing, arta graffiti şi break dance. Agregatu’ a avut ca scop schimbarea percepţiei oamenilor cu privire la arta graffiti, de la un fenomen de vandalism la o tendinţă artistică, reprezentând libertatea de exprimare.

Evenimentul a avut două părţi: teaser, când o structură cu 4 elemente (reprezentată de un adidas, microfon, vinil şi un spray pentru graffiti) a fost montată în centrul Bucureştiului (fântâna arteziană de la Universitate). O structură „fără viaţă” a devenit o demonstraţie live autentică de graffiti, datorită câtorva artişti de graffiti foarte talentaţi din România. Structura a rămas în locaţie timp de zece zile, permiţându-le oamenilor să o admire şi să facă fotografii. Graffiti PR a înmânat fanilor invitaţii la evenimentul principal. Invitaţia era de fapt o carte poştală FDAD cu un iPod şi conţinea mesajul potrivit căruia fiecare cântec este diferit.

Evenimentul principal a reunit mai mulţi artişti de graffiti din ţară, precum şi un profesionist din Austria. Evenimentul a avut loc în Herăstrău, cel mai mare parc din Bucureşti. 10 echipe alcătuite din cei mai buni artişti de graffiti din România şi Bulgaria au participat la mai multe categorii precum: concept painting, sketching, tagging etc. Tema concursului de graffiti a fost inspirată de cultura hip hop şi stabilită de juriu. Publicul a fost de asemenea încântat de demonstraţii de break dance, momente de mixat (cu DJ) şi un concert rap live. În cadrul concursului de graffiti s-a pictat pe un zid special ideea de diversitate, printr-o pictură multicoloră. Evenimentul a inclus şi evenimente de break dance pe mixuri de cântece din diferite ţări UE (Cehia, Estonia, Franţa), cu referire la discriminarea pe motive etnice. 1.500 de oameni au participat la eveniment, oameni care ulterior şi-au împărtăşit experienţele pe YouTube (cu conţinut de branding FDAD); numărul de vizualizări în următoarele zile s-a ridicat la peste 3.000.

Peste 2.000 de postere au fost amplasate în Bucureşti pentru a anunţa evenimentul, cu siglele FDAD şi UE (pe ziduri din zonele centrale ale Bucureştiului şi inserate în sticle goale de Mountain Dew ca mesaj adresat publicului ţintă). În cadrul evenimentul au fost împărţite 1500 de postere tinerilor participanţi, care au primit autografe de la trupa de rap Technical Control of Quality.

Jurnaliştii au fost interesaţi de conceptul evenimentului şi asocierea cu campania FDAD. Aceştia au fost invitaţi la mini-sesiuni de graffiti dar şi la evenimentul principal (la Universitate şi în Herăstrău). Acoperirea media pe TV, în presa scrisă şi online şi parteneriatele cu campania FDAD au atins un public estimat total de 4.000.000 de persoane.

Parteneriat cu ONGFest

Potrivit sondajului Eurobarometru realizat de Comisia Europeană în 2008, forma cea mai des întâlnită de discriminare în România este cea bazată pe orientarea sexuală. Graffiti PR a dezvoltat un parteneriat solid pe termen lung cu mai multe ONG-uri (care acţionează sub forma unui Grup de lucru naţional şi purtători de cuvânt pentru FDAD). Asociaţia ACCEPT este una dintre aceste organizaţii. Este prima organizaţie neguvernamentală din România care apără şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali şi transsexuali) la nivel naţional. Graffiti PR şi ACCEPT au participat la ONGFest între 11-13 septembrie 2009, şi au reprezentat problemele acestei comunităţi. Alţi membri ai Grupului de lucru naţional ni s-au alăturat la eveniment: ActiveWatch – agenţie de monitorizare a presei şi Centrul pentru resurse juridice. ONGFest este cel mai important eveniment al societăţii civile din România. Peste 30.000 de oameni au participat la ONGFest timp de trei zile.

Evenimentul a susţinut ideea de diversitate, nu doar prin participarea diferitelor ONG-uri ci şi prin includerea unor momente de dans ale etniilor romă, greacă, macedoneană şi română, asociate cu mesajele campaniei FDAD.

Jurnaliştii au participat de asemenea la eveniment şi au menţionat în materialele de presă participarea campaniei CE la ONGFest. Ştirile TV care au menţionat FDAD au atins un public estimat total de 740.000 de persoane pe minut.

2. Premiul pentru Jurnalism

Potrivit Eurobarometrului citat, 15% dintre europeni cred că au fost supuşi discriminării. Prin urmare, Comisia Europeană a lansat în 2009 concursul pentru jurnalism „Pentru Diversitate, Împotriva Discriminării” (FDAD). Premiile au fost deschise atât pentru presa scrisă cât şi online. Concursul a evidenţiat talentul profesioniştilor în jurnalism care, prin profesia lor, au contribuit la o mai bună înţelegere a beneficiilor diversităţii şi a discriminării pe motive de religie sau credinţă, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală, rasă sau origine etnică. Competiţia a inclus de asemenea o categorie specială pentru articole referitoare la legătura între sărăcie şi discriminare.

Pentru promovarea Premiilor pentru Jurnalism, Agenţia a încheiat un parteneriat cu Asociaţia Jurnaliştilor din România, Institutul Media pentru Diversitate (fondat recent de jurnalişti) şi The Money Channel (pentru comunicare Premiului pentru Jurnalişti către presă şi a mesajelor FDAD către IMM-uri). Rolul principal al partenerilor a fost acela de a-i informa pe jurnalişti cu privire la acest concurs.

În fiecare an, presa se reuneşte pentru a sărbători Cupa Presei la Cântat. Graffiti PR a considerat acest eveniment drept o oportunitate pentru a promova concursul pentru jurnalişti şi pentru a înmâna fluturaşi de informare asupra competiţiei. Peste 400 de jurnalişti au participat la eveniment şi au aflat astfel despre Concurs.

Activitatea a beneficiat de sprijinul voluntar al presei. Jurnaliştii George Hari Popescu şi Petrisor Obae au postat informaţii despre concurs pe blogurile lor. Am estimat un public total de peste 18.000 de vizitatori unici.

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Bucureşti a sprijinit voluntar Premiile pentru Jurnalism şi a promovat concursul în timpul cursurilor şi în rândul grupurilor de studenţi pe Yahoo.com, atingând astfel peste 300 de studenţi.

Rezultatele acestei colaborări deosebite au generat un interes puternic şi participarea presei, astfel că jurnalişti din toată România s-au înscris cu materiale de presă în concurs.

EVALUARE

Campania FDAD 2009 din România a înregistrat rezultate foarte bune, astfel că până la sfârşitul anului  s-a atins cea mai mare acoperire media din Uniunea Europeană pentru campania „Pentru Diversitate, Împotriva Discriminării”, implementată în toate cele 27 de state membre.

ACOPERIRE MEDIA ŞI AUDIENŢĂ: 105 materiale TV, presa scrisă şi online şi un public total estimat de 4.736.000 persoane.

VALOARE PUBLICITARĂ ESTIMATĂ: Acoperirea generată de acest proiect s-a ridicat la 65.255 euro (fără TVA).Lasă un comentariu

logo-praward-transparent