25August2019

Eşti aici: Home
  Samusocial din România

„Gazeta Străzii”, primul ziar scris de adulţii străzii

Tema / Oportunitatea

Specificul organizaţiei pentru care a fost realizată campania

Samusocial din România este singura organizaţie neguvernamentală din Bucureşti care oferă servicii sociale, psihologice, medicale şi psihiatrice celor aproximativ 5.000 de adulţi ai străzii prin echipele mobile de zi, de noapte sau psihiatrică şi prin cabinetul medico-psiho-social. Populaţia persoanelor adulte fără adăpost este formată din femei izolate, familii cu mulţi membrii, bărbaţi din familii destrămate, vârstnici care şi-au pierdut locuinţele, tineri adulţi, foşti copii ai străzii sau persoane cu probleme de sănătate mintală.

Problema specifică abordată / Oportunitatea campaniei

În urma estimărilor echipelor mobile ale Samusocial din România s-a demonstrat că aproximativ 80% din persoanele adulte fără adăpost provin din situaţii de viaţă dintre cele mai triste: pierderea locuinţei, conflicte de familie care au dus la divorţ, înşelătoriilor imobiliare sau pierderea locului de muncă.

Majoritatea locuitorilor Bucureştiului nu cunosc cauzele pentru care aceştia ajung să trăiască în stradă, catalogându-i drept cerşetori, “boschetari”, “nişte rataţi” care şi-au pierdut banii la jocuri de noroc sau i- au cheltuit pe băutură.

Pentru a îndepărta aceste prejudecăţi, Samusocial din România s-a simţit datoare să atragă atenţia publicului asupra faptului că unii dintre adulţii străzii au talente nebănuite, pot crea poezii, îşi pot povesti experienţele vieţii în scris, pot crea careuri de cuvinte sau pot desena cu foarte mult talent.

Cercetarea

De-a lungul anilor, Samusocial din România s-a confruntat cu reticenţa oamenilor de a fi mai aproape de semenii lor în nevoie – adulţii străzii. Pentru că timpul este preţios şi nimeni nu are răbdarea necesară să petreacă 10 minute de vorbă cu un om al străzii, ne-am gândit că apariţia unui ziar ar putea să-i determine într-un fel să le afle poveştile într-un mod mai plăcut. Astfel, în cadrul centrului medico-psiho- social, beneficiarilor li s-a propus ideea creării unui ziar scris de ei, cu poveşti şi experienţe de viaţă, pentru ca oamenii să le înţeleagă mai bine, poveştile, într-un mod cât mai direct: o publicaţie scrisă de ei şi distribuită atât publicului larg, cât şi companiilor partenere.

Planificarea

• Definirea obiectivelor campaniei şi stabilirea criteriilor de evaluare
Obiectivul principal al apariţiei acestui ziar a fost spargerea prejudecăţilor faţă de această categorie socială, demonstrarea că şi ei sunt oameni, sunt semenii noştri, că au talente, că au avut o viaţă, o familie, prieteni. Şi că odată cu lipsa unui adăpost ei nu au încetat să fie semenii noştri.

• Identificarea publicului ţintă
“Gazeta Străzii” este o publicaţie care se adresează publicului cu vârste între 20 şi 65 de ani, clienţi ai lanţurilor de magazine Carrefour Bucureşti, parteneri ai organizaţiei şi mass-media.
Persoane adulte fără adăpost.
“Gazeta Străzii” este o publicaţie distribuită gratuit în reţeaua magazinelor Carrefour Bucureşti.

• Formularea mesajelor comunicate grupurilor ţintă
“Gazeta Străzii” este o publicaţie lunară care conţine poveşti şi experienţe de viaţă, amintiri din viaţa de “om normal”, sfaturi şi idei pentru ceilalţi adulţi ai străzii. Însăşi poveştile, poeziile prezentate transmit mesajul că cei care le-au scris sunt oameni normali pe care drumurile întortochiate ale vieţii i-au adus într-o situaţie din care le este foarte greu să mai iasă, şi au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor.

• Selecţia canalelor de comunicare
“Gazeta Străzii” este o publicaţie tip ziar tabloid, ce conţine 4 pagini. Aceasta este disponibilă şi în format electronic pe website-ul organizaţiei: www.samusocial.ro

Implementarea

• Descrierea etapelor campaniei
Ideea creării unei publicaţii scrise de adulţii străzii a luat naştere ca răspuns la nevoia de informare a publicului larg faţă de această categorie socială. Odată lansată acestă propunere beneficiarilor, aceştia s- au arătat mai mult decât încântaţi să scrie şi să publice. În cadrul grupului creativ ocupaţional, coordonat de psihologul Samusocial din România, aceştia îţi citeau creaţiile, le discutau, şi stabileau împreună ce materiale merită publicate şi care trebuie îmbunătăţite. Astfel, a luat fiinţă numărul 1 al “Gazetei Străzii”, primul ziar scris de oamenii străzii, iar astăzi ne aflăm la pregătirea materialelor pentru publicaţia nr. 5.

• Reevaluări şi ajustări ale planului pe parcursul implementării acestuia
Planul de distribuţie a ziarului a pornit de la plasarea acestora în magazinele partenerului nostru, Carrefour România, în regim gratuit, iar de la numărul 4, o parte din tiraj a fost distribuit gratuit tot în această reţea de magazine, iar o altă parte a fost pusă în vânzare de însăşi beneficiarii nostri. Astfel, o parte din bani le revin lor, iar restul se întoarce la organizaţie, pentru a acoperi costurile de tipografie.

Evaluarea

Încă de la apariţia “Gazetei Străzii”, mass media s-a arătat foarte interesată de ziar, de “redacţia” formată din adulţi ai străzii. Astfel, au apărut 20 de materiale în Adevărul de Seară, emisiune live 10 TV, Adevărul, Antena3.ro, Apropo.ro, Evenimentul Zilei, reportaj Kanal D, Libertatea, reportaj Radio România Actualităţi, Radio RFI, reportaj Realitatea TV, reportaj TVR1.

De asemenea, Samusocial din România a primit donaţii în mâncare, bani, îmbrăcăminte şi încăltăminte, de la companii private şi persoane fizice.

Creativitatea

Ne este greu să abordăm pe stradă o persoană adultă fără adăpost. Şi lor le este greu să aibă din nou încredere în oameni, însă cu ajutorul unui intermediar ne este mai uşor să comunicăm, să le aflăm poveştile, iar ei, cei care le scriu, le este mai uşor să se destăinuie, şi de ce nu, să-şi găsească un confident.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent