18Iunie2019

Eşti aici: Home

Tema/Oportunitatea

Bancpost este o banca romaneasca din top 10. Are peste 1 milion de clienti, 284 de sucursale si aproximativ 3000 de angajati. Banca isi incurajeaza clientii sa-si urmeze obiectivele in viata sau in afaceri, oferindu-le solutii financiare accesibile.

Cu ocazia aniversarii a 20 de ani pe piata romaneasca, Bancpost si-a lansat o noua campanie de imagine si pozitionare sub umbrela BRAVO.

BRAVO inseamna recunoasterea clientilor, angajatilor si a tuturor celorlalti stakeholders. Prin fiecare oferta, produs sau serviciu lansat, Bancpost le spune BRAVO clientilor pentru fiecare realizare, fie ea de amploare sau una cotidiana. BRAVO este modul prin care banca celebreaza alaturi de clienti aceste realizari si prin care ii incurajeaza sa continue.

Strategia de comunicare a Bancpost pentru a doua jumatate a anului 2011 se baza pe declinarea conceptului BRAVO in toate actiunile corporate si de brand.

Parte din strategia de PR era si gasirea unei oportunitati de parteneriat, in cadrul careia banca isi putea transmite mesajul intr-un mod firesc si de impact.

Provocarea echipei a fost sa gaseasca, dintre zeci de oferte de sponsorizare, pe cea mai relevanta pentru mesajul pe care banca il avea de transmis. Odata gasita oportunitatea, trebuia sa venim cu un concept creativ menit sa maximizeze prezenta noastra la fata locului.

Motive sa spui BRAVO poti gasi foarte usor. Insa in contextul socio-economic actual, profund afectat de criza financiara si invadat de vesti proaste, este dificil sa convingi populatia sa imbratiseze stari de spririt pozitive.

Iar demersul devine cu atat mai dificil cu cat vine din partea unei banci.

Institutul Roman de Evaluare si Strategie arata intr-o cercetare realizata in ianuarie 2011 ca 53% dintre romani nu cred in mesajele transmise de institutiile financiare.

In tot acest context in care oamenii cu greu isi gasesc motive de bucurie, iar suspiciunea fata de banci este la cote maxime, cum poate o banca sa iasa in fata si sa spuna un BRAVO intr-un mod firesc?

Research & strategia

N-am vrut sa-i strangem intr-un loc si sa le spunem BRAVO pentru lucruri pe care noi ii indemnam sa le faca, desi era cel mai simplu sa facem asta. Am vrut sa-i gasim acolo unde merg din pasiune si unde nu se asteapta sa ne gaseasca.

Timp de doua luni, echipa de comunicare a analizat zeci de evenimente care erau planificate sa aiba loc in Bucuresti, cautand ocazia perfecta pentru Bancpost de a spune BRAVO in public.

De la evenimente sportive sau culturale, la evenimente de business, de la initiative personale, pana la actiuni initiate de ONG-uri sau alte companii.

Cautam o initiativa care sa fie atat de puternica, incat sa fie evident pentru o tara intreaga ca acei oameni merita felicitati.

Dintr-o lista de peste 80 de posibile oportunitati, ne-am oprit la un eveniment care pentru oricine din exterior ar fi parut o asociere imposibila cu o banca: cel mai mare curs de prim ajutor facut vreodata in lume.

Un proiect initiat de Societatea de Salvare Bucuresti si Serviciul de Ambulanta ce isi propunea sa duca Romania in Cartea Recordurilor.

Sponsorizand un astfel de eveniment, Bancpost spunea BRAVO tuturor medicilor de pe Ambulanta pentru munca lor de zi cu zi de a salva vieti. Spunea BRAVO celor 700 de medici voluntari pentru responsabilitatea de a-i invata si pe altii cum sa ii ajute pe cei din jur.

Era ocazia perfecta. Mai ramanea sa stabilim si in ce mod o vom face.

Evenimentul “Salvam Vieti si intram in Cartea Recordurilor” era planificat sa stranga peste 7000 oameni in data de 26 iulie 2011 pe stadionul Dinamo. Ei invatau simultan cum să facă resuscitare şi să acorde primul ajutor. Participanţii aveau la dispoziţie 700 de manechine pe care sa exerseze şi sa faca demonstraţii, iar alături de ei se aflau 700 de instructori care sa explice manevrele.

Era evident ca clasicele materiale de branding gen bannere sau roll-up-uri ar fi trecut neobservate intr-o mare de oameni. Pentru a putea face simtita totusi prezenta Bancpost la fata locului, ne trebuia ceva diferit. Si atunci ne-a venit o idee nebuna: cum ar fi daca, la propriu am umple stadionul Dinamo de BRAVO? Si asta am facut!

Am produs 10.000 de stickere BRAVO, in culorile Bancpost pe care sa le distribuim participantilor, pentru a le purta pe tricouri. N-am vrut sa punem accentul pe noi, ca la clasicele actiuni de sponsorizare, de aceea nici n-am folosit logo-ul bancii.

N-am adus promoteri sa faca asta, fiindca am vrut sa fie ceva autentic, sa vina din partea companiei, prin angajatii ei.

In momentul in care le-au distribuit, i-au felicitat din suflet pe voluntari pentru pasiune si dedicare. Si le-au urat sa fie la fel mereu.

Mai mult decat o actiune de marketing, a fost o apropiere umana. Un gest firesc. Niste oameni frumosi au primit un BRAVO meritat de la alti oameni care au apreciat gestul lor.

Rezultate

•  7402 de romani au primit cate un BRAVO de la Bancpost
•  100 de angajati ai bancii au simtit si au aratat prin puterea exemplului ce inseamna sa oferi un BRAVO meritat
•  Cu sprijinul Bancpost, Romania a intrat in Cartea Recordurilor pentru organizarea celui mai mare curs de resuscitare din lume
•  Peste 300 de titluri in presa nationala au laudat initiativa
•  Posturile TV nationale au ilustrat stirile de pe stadionul Dinamo cu imagini in care participantii afisau stickere BRAVO in culorile Bancpost
•  Stirea cu recordul Romaniei a ajuns in presa internationala, TV si print, ilustrata cu participantii pe care scria BRAVOMai multe din această categorie: « Campania Promisiunilor 2010

Lasă un comentariu

logo-praward-transparent