18Iulie2019

Eşti aici: Home
  WWF Romania

Campania Earth Hour - Golden Award for Excellence

Specificul organizaţiei

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund or Nature) este cea mai importantă organizaţie internaţională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Printre direcţiile principale de acţiune ale organizaţiei, schimbările climatice- cea mai mare ameninţare de mediu pentru planetă- ocupă un rol tot mai important.

Oportunitatea

Campania Earth Hour s-a născut în 2007 ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze pericolul schimbărilor climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminii pentru o oră. Impactul campaniei a fost unul uriaş astfel că, numai un an mai târziu, 50 de milioane de oameni din întreaga lume au ales să celebreze Earth Hour.
2009 este un an crucial pentru politicile de climă, prin desfăşurarea conferinţei Naţiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice de la Copenhaga. De aceea Earth Hour 2009 şi-a propus, înainte de toate, să transmită un mesaj liderilor mondiali, care să crească şansele adoptării unui acord puternic de reducere a emisiilor. Îndemnul de a stinge lumina a devenit astfel un apel la responsabilizare, iniţiativă şi solidaritate. În acest context, România trebuia să se alăture celorlaltor ţări şi să participe, în mod oficial, la campania globală Earth Hour.

Cercetarea

Backgroundul internaţional
Ultimul raport al Comitetului Internaţional pentru Schimbări Climatice arată că cei mai calzi 10 ani înregistraţi vreodată au fost in ultimii 12 ani.

Backgroundul naţional
Conform unui Eurobarometru din 2008, Europeans’ attitudes towards climate change, românii plasează încălzirea globală pe primul loc în topul celor mai grave probleme ale omenirii. Paradoxal, această atitudine nu se reflectă în stilul lor de viaţă. Printre motivele invocate de cei care spun că nu iau masuri ecologice, cel mai des se găsesc: lipsa de informare, percepţia că responsabilitatea faţă de mediu nu le aparţine lor, sau convingerea că gestul lor nu poate avea un impact semnificativ.
De altfel, Living Planet Report ediţia 2008, cel mai important raport referior la starea planetei, publicat de WWF o dată la 2 ani, dezvăluie faptul că, în ciuda veniturilor mici comparativ cu cele de la nivel european, în România consumul de resurse şi cantitatea de deşeuri generate sunt peste capacitatea de regenerare naturală a mediului înconjurător. Amprenta ecologică naţională este în creştere : 2.9 în 2005 faţă de 2.4 în 2003.

Planificarea

Obiective
Pe termen scurt, campania naţională a avut ca obiectiv major mobilizarea a minim 500.000 de participanţi care să stingă lumina. Pe plan global, ţinta a fost de 1 miliard de participanţi.
Pe termen lung, campania şi-a propus o mai bună informare a românilor asupra schimbărilor climatice şi asupra modului în care îşi pot reduce impactul asupra mediului înconjurător, care să se reflecte în scăderea amprentei de carbon naţionale.

Criteriile de evaluare avute în vedere au fost:
•    Datele furnizate de Dispeceratul Energetic Naţional
•    Living Planet Report 2010
•    Acoperirea media

Publicurile ţintă:
•    Publicul larg: persoane din mediul urban, 16-50 de ani.
•    Autorităţi
•    Companii

Mesajul cheie comunicat către publicul larg: „De Earth Hour nu stingi lumina orice ar fi. Alătură-te celor 1 miliard de oameni care vor stinge lumina pentru o oră. Un gest simbolic care arată că ne pasă de schimbările climatice. Tu ce faci de Earth Hour?”
Companiile şi autorităţile au fost încurajate să întrerupă iluminatul şi să promoveze campania în rândul angajaţilor, prin intermediul intranetului, newsletterelor, prin diverse evenimente, activităţi şi concursuri interne.

Canale de comunicare:
•    ATL:  TV, radio, outdoor, indoor, print, neconvenţional
•    BTL: conferinţă de presă, eveniment de masă, training pentru jurnalişti, prezentări în licee şi companii.
•    Online - www.earthhour.org
-    Banner
-    Concurs pe www.trilulilu.ro: “WWF te răsplăteşte pentru implicarea ta la Earth Hour”. Cele mai bune fotografii şi filme din seara evenimentului au fost premiate.
-    Spot viral

De asemenea, au fost desemnaţi 3 Ambasadori Earth Hour, care au comunicat mesajele campaniei pe diferite canale (bloguri, mass-media, evenimente): europarlamentarul Daciana Sârbu, Excelenţa Sa, dl. Robin Barnett, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Zoli Toth, membru al trupei Sistem.
Materialele de promovare au fost realizate pro-bono de agenţia Ogilvy& Mather România. Identitatea vizuală a urmat modelul internaţional. Pentru poster şi banner s-a folosit layoutul standard, internaţional.
Echipa de proiect a fost formată din: Managerul de program WWF, Responsabilul de marketing şi Responsabilul de Comunicare.

Implementarea

Noiembrie 2008- februarie 2009
Prima etapă a campaniei s-a concentrat pe atragerea partenerilor. Au fost incheiate parteneriate cu: ARCUB/Primăria Municipiului Bucureşti, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii, Parlamentul României-Camera Deputaţilor, Astroclubul Bucureşti, Ogilvy&Mather România, Vodafone Romania, Intercontinental Bucureşti,şi Asociaţia Greenitiative.
Parteneriate media: Europa FM, Jurnalul Naţional, Green Report, Hotnews, Euractiv, Trilulilu şi UTV.
Au fost contactate autorităţile, pentru obţinerea autorizaţiei de stingere a luminilor în mai multe clădiri din Bucureşti.
S-a comunicat oraşelor posibilitatea de a deveni Oraş Oficial Earth Hour 2009. Primăriile care au confirmat participarea au primit materiale de promovare: bannere, postere şi tricouri.
S-au organizat prezentări în liceele din Bucureşti, pentru atragerea de voluntari Earth Hour.
Pentru că presa joacă un rol esenţial în informarea şi educarea publicului, WWF a organizat, premergător campaniei, un training pentru ziarişti pe problema schimbărilor climatice şi a reducerii consumului de resurse, împreună cu Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie.

Martie 2009
Campania Earth Hour a fost lansată în luna martie, printr-o conferinţă de presă al cărei început a fost unul inedit: jurnaliştii prezenţi au luat parte la o repetiţie pentru Earth Hour-un minut de întuneric.  In cadrul conferinţei a fost lansată şi campania  de advertising, prin prezentarea în premieră a spotului TV.
Pe parcursul celor 3 săptămâni de campanie au fost trimise ştiri şi comunicate cu noutăţi, atât din România, cât şi din lume şi s-a comunicat evenimentul în interiorul companiilor şi al instituţiilor partenere. Vodafone România a organizat un concurs în rândul angajaţilor, pe tema: Tu ce faci de Earth Hour?
Reprezentanţii WWF şi ambasadorii Earth Hour au avut numeroase prezenţe în mass-media: emisiuni TV şi radio, interviuri în presă- prilej cu care au adus informaţii despre schimbările climatice, despre Conferinţa de la Copenhaga şi alte probleme de mediu. În ziua anterioară evenimentului, Vodafone România a trimis 2 milioane de SMS-uri către abonaţi , cu îndemnul de a stinge lumina.

Ziua Earth Hour, 28 martie 2009
Pe 28 martie, la 20:30, Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Teatrul Naţional Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Muzeul Naţional de Artă, Opera Romană, Hotelul Intercontinental şi Magazinul Cocor , precum şi alte 30 de sedii de companii au stins luminile.
Mai multe cafenele şi restaurante au organizat seri la lumina lumânării.
Fabricile Lafarge din România şi-au oprit activitatea pentru o oră.

În Piaţa Constituţiei, WWF a organizat evenimentul 60 de minute pentru planetă: 600 de susţinători şi voluntari ai organizaţiei, dintre care 200 de elevi de liceu, au format, cu lumânări, numărul 60, simbolul Earth Hour. Trupa Sistem a susţinut primul său concert 100% unplugged, iar Astroclubul Bucureşti le-a arătat bucureştenilor stelele, mult mai vizibile după stingerea luminilor la Palatul Parlamentului. Evenimente similare s-au organizat şi în oraşele partenere.

Evaluarea

Participarea la evenimentul din Piaţa Constituţiei şi a celor care au stins lumina a fost peste aşteptări. Oficial, au fost 9 oraşe participante: Bucureşti, Botoşani, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Timişoara şi Tulcea, dar vestea despre campanie a ajuns la 2 milioane de români care au stins lumina pe 28 martie. Dispeceratului Energetic Naţional a anunţat o scădere a consumului de energie cu 100 MWh.
 
Campania a implicat 500 de voluntari şi  peste 30 de companii. 2000 de susţinători din România s-au înregistrat pe www.earthhour.org şi peste 100 de fotografii şi filme au fost uploadate in cadrul concursului de pe www.trilulilu.ro.

Acoperire media:

•    aprox. 200 de articole în presă
•    peste 30 reportaje şi emisiuni TV
•    65 de difuzări ale spoturilor radio
•    999 de difuzări ale spotului TV
•    peste 20 de site-uri au rulat bannerele Earth Hour
•    peste 100 de bloguri şi portaluri au promovat evenimentul
•    aprox. 23.000 de vizualizări online ale clipurilor Earth HourLasă un comentariu

logo-praward-transparent