18Iulie2019

Eşti aici: Home
  Parlamentul European & Lowe PR

Tu decizi! - Silver Award for Excellence

TEMA/OPORTUNITATEA CAMPANIEI

Parlamentul European (PE) este camera legislativa a Uniunii Europene. Institutia reprezinta interesele cetatenilor din spatiul european prin intermediul membrilor sai, alesi prin vot direct de populatia tuturor statelor membre. Parlamentul European este in mod paradoxal foarte putin cunoscut la nivel de functionalitate si activitate de catre cetatenii europeni, care intampina dificultati in a-i translata activitatea in viata lor.

Aceasta problema de perceptie asupra PE afecteaza in mod direct dorinta de implicare efectiva a cetatenilor in activitatea institutiei. Absenteismul la vot este un prim indice al acestui fenomen. Gradul de participare la vot s-a aflat in continua scadere in ultimii ani in majoritatea tarilor europene, in special in randul tinerilor si femeilor.

CERCETAREA

-    Sondajele de opinie efectuate de PE in toate statele membre, pana in luna aprilie a anului 2009;
-    Sondajele de opinie efectuate premergator scrutinulului din 2004, care au oferit o baza comparativa pretioasa;
-    Studii socio-demografice cu privire la „comportamentul” motivational si electoral al romanilor;
-    Workshop international la Berlin cu participarea tuturor agentiilor implicate in campanie, menit sa identifice directiile optime de dezvoltare a campaniilor locale in acord cu specificul fiecarui stat.

PLANIFICARE

Obiective:
- Cresterea gradului de informare cu privire la mecanismele de functionare a PE & cresterea notorietatii institutiei prin atingerea unui numar cat mai mare de oameni;
- Generarea unei dezbateri nationale pe marginea subiectului alegerilor europarlamentare in presa si la nivel informal (WOM);
- Educarea & responsabilizarea publicului roman cu privire la modul in care rezultatele alegerilor se reflecta in viata lor de zi cu zi;
- Mentinerea ratei de participare la vot la peste 25%;
- Pentru ca Romania era considerata una dintre tarile cu grad ridicat de risc in privinta participarii la vot, campania locala a avut ca obiectiv specific situarea Romaniei departe de prima pozitie in topul “absenteismului” la acest scrutin.

Strategie si Tactici
Conform strategiei de „Responsabilizare prin Informare si Educare”, s-a recurs la activari menite a explicita rolul si influenta institutiei in vietile cetatenilor europeni si la un limbaj de campanie accesibil & pragmatic: TU DECIZI ce ti se intampla!

Public tinta:
•    Toti cetatenii cu drept de vot din Romania - 18.200.000 cetateni
•    Lideri de opinie si influentatori formali (presa) & informali;
•    Primii votanti, elevi si studenti cu varste cuprinse intre 18-20 de ani

Mesaje cheie: „Tu decizi!”
S-a decis ocolirea mesajelor care promovau dreptul la vot ca pe “un drept civil” sau o “obligatie morala” si concentrarea asupra unor mesaje pragmatice cu focus pe beneficiile directe ce pot deriva din participarea la vot.

Canale utilizate:
Canalele au fost defalcate in functie de categoriile de public, dupa cum urmeaza:
Canale utilizate in abordarea presei, liderilor de opinie si influentatorilor:
- Seminarii dedicate
- Evenimente media
- Comunicate de presa
- Social media

Primii votanti au beneficiat de o „campanie in campanie”, de o strategie special gandita pe profilul si nevoile lor
Your First European Elections Vote Campaign / Primul tau vot european

Publicul general
- Evenimente speciale
- Mass media
- Social & unconventional media

Raporturile stabilite cu echipa manageriala
Cea mai ampla campanie trans-nationala de alegeri din istorie s-a derulat simultan in toate cele 27 de state membre UE. La nivel exhaustiv, echipa de proiect a implicat 27 de agentii unite de un scop si o viziune comuna. Campania a fost coordonata la nivel european de Scholz & Friends. Local, cei doi poli ai echipei au fost: Lowe PR & EPIO.  

IMPLEMENTARE

Campania s-a derulat pe parcursul a 4 luni (1 februarie – 6 iunie 2009)

1. Primul tau vot european
O campanie nationala implementata in luna mai in 8 dintre cele mai mari orase ale tarii, prin intermediul unor forumuri la care primii votanti au fost invitati sa isi exprime direct opiniile & intrebarile referitoare la institutia PE. Speakerii au fost reprezentanti ai EPIO si europarlamentari.
Organizarea forumurilor de dezbatere a fost dublata de instalarea unor puncte de informare menite a distribui materiale informative despre PE & alegerile europarlamentare.

2. Conferinte de presa
Reprezentantii presei au facut subiectul unor actiuni dedicate; au fost organizate in toata tara 10 evenimente care au adus jurnalistii locali fata in fata cu deputati europeni si reprezentanti ai EPIO. Formatul a fost cel de masa rotunda, iar atmosfera a fost informala, menita a incuraja deschiderea si a stimula interesul participantilor.
 
3. Seminarii de informare cu presa
Organizate in doua mari orase, Oradea si Brasov, cele doua seminarii au reunit jurnalisti atat din cele doua orase, cat si din localitatile satelit, in cadrul unor evenimente de informare sustinute de membri ai PE si experti in probleme europene.

4. Lansarea Choice BOX
Pe 15 aprilie 2009 a avut loc in Gara de Nord din capitala inaugurarea oficiala a unei cabine multimedia printr-un eveniment in cadrul caruia jurnalistii si trecatorii si-au putut inregistra video mesajele pentru PE. Ulterior, cabina a fost amplasata in alte 4 mari orase ale tarii.
O serie de personalitati publice, printre care Lucian Mandruta si artistul Serban Copot/ Animal X au oferit propriul exemplu de implicare.

5. VIP endorsement by Cristian Chivu
Prin eforturile de lobby ale echipei Lowe PR, celebrul fotbalist Cristi Chivu a devenit endorser pro bono al campaniei, filmand un spot bilingv (romana & engleza) de incurajare a participarii la vot, difuzat atat in Romania, cat si in alte tari membre UE.

6. Suport Atl & instalatii 3D
- Instalatii stradale 3D uriase au fost amplasate in zone centrale din Bucuresti si Cluj
- Panouri outdoor
- Spoturi TV si radio.

7. Campanie virala
O serie de spoturi virale au fost distribuite catre retelele de social media si via e-mail, ajungand chiar sa fie difuzate de statiile nationale de televiziune.

8. Campanie de bannere online
Prin eforturile de lobby ale echipei Lowe PR, peste 20 de bannere si link-uri catre site-ul oficial www.europarltv.com au fost publicate pro bono de cele mai importante site-uri targetate catre tinerii din Romania.

EVALUARE

Peste 1400 de studenti si 130 de jurnalisti din toata tara au participat direct la evenimentele informative. Media de participare la cele 8 forumuri din cadrul Your First European Elections Tour a fost de 193 de participanti/ oras (de 4 ori mai mai mult decat estimarile initiale).

Participarea la workshopurile de presa a fost peste asteptari, cu o medie de 14 jurnalisti pe oras, reprezentand 80% din totalul jurnalistilor invitati.

Un sondaj efectuat la sfarsitul campaniei indica faptul ca 3 din 5 romani (12,376,000 persoane) au fost expusi in mod direct mesajelor campaniei.

Expunere media
In total, au fost generate: 84 de articole dedicate in presa scrisa, 27 de stiri dedicate la radio, 53 materiale TV si peste 130 de articole online.

Momentul lansarii Choice Box a fost preluat si difuzat de 5 canale nationale de televiziune: TVR1, Antena 3, Antena 1, Realitatea TV si National TV.

Mesajul inregistrat de Cristian Chivu a fost preluat de 6 televiziuni nationale, peste 20 de site-uri si dezbatut in peste 15 articole in presa scrisa.

In Romania, participarea la vot a fost de 27,67%. Lasă un comentariu

logo-praward-transparent