18Iulie2019

Eşti aici: Home
  Fundaţia Sensiblu & GMP PR

Acasă nu eşti la închisoare - Silver Award for Excellence

Despre Fundatia Sensiblu

Fundatia Sensiblu este fundatia corporatista a lantului de farmacii Sensiblu si are drept obiect de activitate lupta impotriva violentei domestice.  Fundatia Sensiblu este singura organizatie din Bucuresti care are un adapost temporar pentru femeile si copiii abuzati in familie.

Tema/Oportunitatea

Conform statisticilor, in perioada ianuarie 2004 – septembrie 2008 s-au inregistrat in Romania 44.284 cazuri de violenta in familie, o cifra extrem de serioasa care semnaleaza amploarea fenomenului la nivelul intregii tari.

In Romania, persista o toleranta crescuta fata de violenta domestica, care este perceputa a fi un lucru normal, inerent vietii de familie. Atat agresorii, cat si victimele nu sunt constienti de faptul ca violenta domestica constituie o infractiune.

Dincolo de activitatea curenta a adapostului Casa Blu, Fundatia Sensiblu dezvolta anual o ampla campanie de sensibilizare a opiniei publice in cadrul celor 16 Zile Internationale de Activism Impotriva Violentei asupra Femeii, intre 25 noiembrie si 10 decembrie.

Provocarea
Misiunea agentiei este de a crea in fiecare an un mesaj original si de impact care sa provoace dezbatere si mediatizare pe agenda publica a unui subiect care nu mai reprezinta de mult o noutate.

La un an de la campania de succes “Zidul Indiferentei”, agentia GMP PR a primit acelasi brief pentru o campanie care isi propune sa militeze pentru o societate sanatoasa si pentru schimbarea de atitudini.

Sarcina este cu atat mai dificila fiind vorba de un ONG cu buget limitat: 10.000 de euro pentru o campanie de 16 zile.

Descrierea proiectului/Planificarea

Pentru a surprinde si maximiza impactul, agentia a fost constienta de necesitatea prezentarii violentei domestice dintr-o noua perspectiva.

Daca in 2006 GMP PR a lansat impreuna cu Fundatia Sensiblu un mesaj direct adresat victimelor: „nu mai accepta ce ti se intampla, cere ajutor!”, prin campania „Martorele tacute”, iar in 2007 s-au adresat persoanelor din jurul victimelor pentru a-i convinge sa ia atitudine „prin indiferenta, nu facem altceva decat sa incurajam violenta domestica”, construind „Zidul Indiferentei”, in 2008, lansarea unei noi campanii a presupus studiu si documentare in detaliu asupra numeroaselor efecte pe care acest fenomen le are in viata unei societati.

Research

Research-ul a semnalat o realitate cel putin socanta si la care foarte putini se gandesc zi de zi. Situatiile de abuz nesemnalizate la timp pot degenera in una dintre cele mai grave consecinte ale violentei domestice: criminalitatea feminina.

Conform statisticilor Penitenciarului de femei de la Targsor, una din cinci femei inchise pentru omor se afla in momentul infractiunii intr-o situatie de violenta domestica si are un istoric de viata cu situatii de abuz prelungit.  Majoritatea femeilor in aceasta situatie nu au comis niciun act penal sau criminal inainte de momentul condamnarii, fiind insa in repetate randuri in situatia de a se apara sau de a-si apara copiii de un partener abuziv.

A devenit evident pentru agentie ca, in 2008, trebuia sa tragem un semnal de alarma si sa vorbim despre un subiect tabu al societatii. Asa cum se intampla in orice societate la nivel international, criminalii sunt judecati de opinia publica. Ce am vrut insa sa transmitem prin aceste concluzii socante a fost faptul ca, in multe dintre aceste situatii, femeia supusa violentelor domestice in caminul familial devine victima de doua ori: in general, femeile abuzate se simt in propria locuinta ca intr-o inchisoare. Din pacate, exista situatii in care aceasta ajunge sa fie schimbata cu o inchisoare reala. Atunci când traieşti sub teroare, te poţi transforma în agresor. Este  important să plece până nu e prea târziu.

Cea de-a V-a editie a campaniei de informare si educare V-Days a vizat urmatoarele obiective:
•    Aducerea problemei violentei domestice pe agenda publica;
•    Atragerea unui semnal de alarma asupra consecintelor deosebit de grave ale violentei domestice.

Mesajul campaniei: “Acasa nu esti la inchisoare. Pleaca pana nu e prea tarziu!”

Target
•    Victimele violentei domestice (femei 25-45 de ani)
•    Persoanele apropiate victimelor (publicul larg)
•    Presa
•    Lideri de opinie & oficialitati

Canale de comunicare
•    Evenimente
•    Presa (TV, radio, print)
•    Comunitati online
•    Materiale informative
•    Simbolul campaniei: fundita alba

Implementarea

JURNAL DIN INCHISOARE
- Pentru a ilustra mesajul, Fundatia Sensiblu a montat in Bucuresti, in Parcul Tineretului, pe durata celor 16 zile, o celula de inchisoare. Pe peretii acestei incaperi trecatorii au putut sa citeasca jurnalul unei femei aflate in situatie de violenta domestica. Impactul vizual a fost unul deosebit de puternic, celula de inchisoare amintindu-le oamenilor ca femeile abuzate se simt in propria locuinta ca intr-o inchisoare.

CASA, DULCE CASA
- Campania s-a incheiat printr-un eveniment simbolic la care au participat voluntari ai Fundatiei, jurnalisti si oameni obisnuiti, trecatori, prin care celula de inchisoare a fost transformata intr-o casa, imaginea unui camin plin de iubire si respect. Spray-uri graffiti si multa imaginatie au colorat gratiile celulei de inchisoare, rezultatul fiind o transpunere artistica a sperantelor si gandurilor celor participanti legate de cum ar trebui sa arate un adevarat camin de familie.

Alte tactici:

- Conferinta de presa
•    a marcat debutul campaniei;
•    au participat reprezentanti ai organizatiilor si institutiilor care au sprijinit aceasta campanie;
•    a prezentat mesaje cheie, cifre si statistici privind violenta domestica inregistrate in ultimii ani in Romania.

- Film de prezentare continand interviuri cu victime.
•    Agentia a realizat un film in Penitenciarul de femei de la Targsor continand marturii ale victimelor violentei domestice, condamnate pentru omor. Povestile lor sunt socante, marturisind cu lux de amanunte situatia si momentul in care s-a intamplat. Au acceptat aparitia in acest film pentru a transmite la final un mesaj altor victime ale violentei domestice, rugandu-le sa plece la timp pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie niciodata. Filmul a fost difuzat catre presa.

- Distributie materiale de informare.
•    Voluntarii Fundatiei au distribuit pliante de prezentare a serviciilor adapostului Fundatiei Sensiblu si fundite albe, simbol international al luptei impotriva violentei domestice.

Rezultatele campaniei

Cu o investitie de numai 10.000 de euro, rezultatele au fost urmatoarele:

•    Peste 50 de materiale de presa, 3 stiri de televiziune si  1.000.000 de impresii au fost obtinute prin intermediul media, dezbaterea propagandu-se si in mediul online, prin intermediul bloggerilor.
•    In timpul celor 16 zile, trecatorii au scris mesaje pe peretii celulei de inchisoare pentru victimele violentei domestice.  
•    Peste 100 de oameni au participat la evenimentul de final al campaniei care a transformat simbolic celula de inchisoare intr-o casa.
•    In timpul campaniei, numeroase reactii au fost inregistrate pe strada si s-au concretizat prin apeluri telefonice la sediul adapostului Fundatiei Sensiblu vorbind despre situatii de violenta domestica.
•    15.000 de pliante informative insotite de funditele albe – simbol international al condamnarii violentei asupra femeilor au fost distribuite.

Concluzii

O campanie cu un mesaj  deosebit de puternic, care a confruntat opinia publica cu o realitate prea putin cunoscuta sau inteleasa.

Pentru agentia GMP PR aceasta campanie a presupus studiu si cercetare sustinuta  a numeroaselor aspecte complexe ale fenomenului. Este esential ca acest subiect sa ajunga din nou pe agenda publica sub noi forme si perspective pentru a influenta opinia societatii si a genera schimbari de mentalitati si actiuni concrete.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent